Банкеръ Daily

Общество и политика

Бум на заразени с Covid-19 в "Охранителна полиция"

Спешно съвещание е било свикано тази сутрин в СДВР заради рязко увеличение на случаите на коронавирус сред столични полицаи, съобщи БНР. Според информация на Нова телевизия най-много са заразените с COVID-19 в "Охранителна полиция", чиито служители се грижат за реда по улиците на София по време на многохилядните протести през последните повече от три седмици.

Според данни от СДВР през последните седем дни ежедневно има поне по петима-шестима новорегистрирани заразени полицаи. Обсъждана е идеята за охрана на протестите да започнат да бъдат командировани служители от други краища на страната.

Смята се обаче, че полицаите са изложени на риск от сблъсък с вируса не толкова докато са на улицата сред протестиращите, колкото когато се придвижват на големи групи и се возят заедно в джипове. Очаква се в следващите часове да стане ясно как ще бъдат карантинирани болните униформени, както и техните контактни лица.

След новите случаи на коронавирус в столичната полиция, е взето решение броят на полицаите, охраняващи протестите да бъде намален.

С около една трета ще бъдат намалени полицаите, които участват в охраната на протестите в София. Причината  - увеличената заболеваемост от коронавирус сред състава на охранителна полиция, който пряко участва в охраната на протестите в столицата в последните седмици.

Източници от МВР обясниха, че полицаите са затруднени да спазват противоепидемичните мерки в автомобилите и в микробусите, както и в самите кордони по време на протеста.

От МВР обясниха, че към момента няма данни за полицаи, които да са в тежко здравословно състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във