Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ - ЗАДКУЛИСНИ ИГРИ НА ПО-ВИСША СЦЕ

Номура Интернешънъл бе обявена на 22 юни за победител в конкурса за избор на приватизационен консултант на Булгартабак Холдинг. Но като че ли поизбърза с приемането на овациите, защото в България всяко решение е предпоследно. Сякаш за да докаже това твърдение, преди десетина дни надзорният съвет на Агенцията за приватизация е изискал всички протоколи на комисията, организирала избора за приватизационен посредник на тютюневия холдинг. А на 1 юли надзорниците са решили да се продължат преговорите с първите трима кандидати - базираната в Лондон Номура Интернешънъл - дъщерна фирма на японската Номура Секюритис, Мерил Линч и Дрезднер Клайнуърк Бенсън в съдружие с Кредит Анщалт Инвестмънт Банк. Любопитното в случая е, че договорите за приватизационни консултанти не се нуждаят от одобрението на надзорния съвет на приватизационната агенция. Разбира се, негово право е да изисква документацията за всяка сделка, но до този момент то не е упражнено при нито един приватизационен консултант.


Всъщност до въпросното решение се е стигнало след разговор между председателя на надзорния съвет на АП Асен Дюлгеров и председателя на Комисията по избор на приватизационен консултант на Булгартабак Холдинг Александър Тасев, заместник-министър на търговията и туризма. На срещата е изкристализирала и идеята до края на месеца министърът на търговията и туризма Валентин Василев да подготви и внесе в Министерския съвет основните насоки в приватизационната стратегия на тютюневия холдинг, с които, след приемането им, изцяло ще трябва да се съобрази и избраният приватизационен консултант.


Булгарта(Б)бак Холдинг заема специално място в структурата на българската индустрия и към него е необходимо да се подхожда максимално отговорно - мотивира решението си Асен Дюлгеров. Десетина дни по-рано нещата изглеждаха по съвсем различен начин. След като Номура Интернешънъл бе обявена за победител, се очакваше тя да бъде поканена на разговор по предстоящия договор с изпълнителния директор на агенцията Захари Желязков. В тримесечен срок агенцията, заедно с победителя, трябваше да предложат на Министерски съвет програма за преструктуриране и приватизация на Булгартабак Холдинг и едва след нейното одобрение Номура Интернешънъл да се заеме със същинската приватизация на холдинга. Очевидно сега местата са разменени и бъдещият приватизационен консултант, избран от трите кандидатстващи екипа, ще е принуден да се съобразява изцяло с правителствените изисквания за продажбата на Булгартабак.


След смяната на тактиката Захари Желязков уточни, че Номура Интернешънъл не е била избирана за консултант, а просто е била препоръчана от комисията, получавайки най-много точки. Според него резултатите на следващите две фирми в класирането се различават само с по една точка от фаворита. Комисията бе избрана на експертно ниво, което ограничаваше възможностите й да налучка приоритетите на държавата в приватизацията. Редно е подобен въпрос да се решава на по-високо равнище - коментира г-н Желязков. Интересно защо г-н Желязков се сети за тези подробности постфактум. И защо тогава правителството не назначи такава комисия, на която да не й се налага да налучква държавната политика.


Така или иначе, но последните събития около тютюневия холдинг породиха съмнения за задкулисни игри на една по-висша сцена.


Пред в.БАНКЕРЪ изпълнителният директор на Рафайзен инвестмънт Александър Съботинов заяви, че според него процедурата по избора на посредник за Булгартабак холдинг е била опорочена и най-чистият изход от създалата се ситуация е да се проведе нов конкурс. Мнозина от представителите на загубилите конкурса инвестиционни банки също недоумяват от последното развитие на събитията и все още не могат да си обяснят какви са били критериите за направения избор. Някои от тях дори съзряха пряка връзка между избора на Номура Интернешънъл за купувач на Българска пощенска банка и за приватизационен консултант на Булгартабак Холдинг. Наистина преговорите за двете сделки започнаха по различно време, но пък се засякоха на финалната права.


На 20 март 1998 г. БКК проведе първите разговори с Номура Интернешънъл, а през следващите три месеца изглажда разногласията. Основният проблем дойде от нежеланието на купувача да изпълнява ролята на стратегически инвеститор в Пощенска банка цели две години. Другото оповестено различие бе свързано с изискването на Номура да се открие т.нар. ескро сметката. Купувачът не бе склонен на отстъпки и в крайна сметка на 1 юли съветът на директорите на БКК възложи на Петър Жотев да се опита да постигне споразумение с Номура по тези два пункта в срок от 10 дни. През този период до голяма степен ще се изясни и кой ще поеме приватизацията на Булгартабак Холдинг. Носят се слухове, че Номура Интернешънъл в никакъв случай няма да спечели и двете сделки, но пък няма да остане и с празни ръце. При такъв сценарий самураите от Лондон в известен смисъл имат възможност за избор - или да приемат условията на БКК, или да се заемат с приватизацията на Булгартабак. Не са малко залозите за втория вариант, като залагащите се позовават на мълвата, че Пощенска банка била обещана на третия кандидат за нея - Америкън Лайф Иншурънс Къмпани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във