Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛГАРТАБАК БЕ СПЕЧЕЛЕН С РЕВЕРАНС КЪМ ДЪРЖАВАТА

И Булгартабак най-после се сдоби с инвестиционен посредник. Сърцата на шестчленната комисия спечели базираната в Лондон Номура Интернешънъл, дъщерна фирма на японската Номура Секюритис. До това решение се стигна след проведените на 11 юни интервюта с всичките седем кандидати и десетдневно умуване на кого в крайна сметка да се повери продажбата на една от най-апетитните български фирми. Общият годишен капацитет на 22-те компании на Булгартабак надхвърля 120 000 тона преработен тютюн и 60 млрд. къса цигари. Холдингът притежава и лиценз за производство на повече от 20 марки цигари. Ето защо никак не е за чудене, че за неговата приватизация спорят седем от най-добрите международни инвестиционни банки.


От Номура твърдят, че представителите на АП не са пожелали да чуят стандартните представяния на кандидатите. Вместо това, без предварително предупреждение всеки от тях е бил помолен да отговори на седем специфични въпроса в областта на тютюневата индустрия и методите за приватизация. Въпросите са изисквали детайлни познания за тютюнопроизводството и пълно познаване на приватизационните процеси дори в България. Според Роналд Дилард, управляващ директор на отдела за нововъзникващи пазари в Номура Интернешънъл тези въпроси са били тест за интелигентност.


При определянето на посредника всеки член от комисията поотделно е давал и аргументирал своята оценка, а резултатите са били групирани в сравнителна таблица. В крайна сметка с най-голям актив от точки се е оказала Номура Интернешънъл. Непосредствено преди интервюто всички кандидати имаха възможност да коригират своите оферти. Направени са обаче само две промени и любопитното е, че Номура не се е възползвала от това си право, въпреки че поисканият от нея процент от продажната цена е бил един от най-ниските. Позовавайки се на служебната тайна, изпълнителният директор на АП Захари Желязков не пожела да посочи точната цифра, но и не отрече, че предложението на Номура е било под 3 процента. Според него за крайния избор на консултант най-вече е натежала стратегията на кандидатите за бъдещето на Булгартабак. Печелившият коз е било намерението за възстановяване на пазарите в Русия и страните от ОНД, както и гарантиране на участието на държавата при вземането на управленски решения в приватизирания холдинг. Единодушно е становището, че държавата трябва да запази влиянието си в Булгартабак, заяви Захари Желязков. - Друг е въпросът какъв ще бъде механизмът за това. Известно е, че вариантите са два - чрез запазване на блокиращата квота от 34% за държавата или чрез правото на т.нар. златна акция. Във втория случай стратегическите решения се приемат, ако в тяхна полза гласува и притежателят на златната акция.


Повечето кандидати са били на мнение, че е най-подходящо приватизацията на цигарения холдинг да стане чрез борсата. Едни са предложили голям пакет акции първоначално да се предостави на стратегически инвеститор, което ще повиши цената на останалите ценни книжа на фондовия пазар. Други пък са застъпили становището, че ролята на стратегически купувач може да се изпълни и от финансов инвеститор. Приватизацията на Булгартабак ще мине през Министерския съвет. Той трябва да приеме стратегията за развитието на холдинга, написана от Номура Интеренешънъл в съавторство с Агенцията за приватизация. Стратегията е необходимо да се представи най-късно три месеца след подписването на договора за консултант.


Ден след избора Рандал Дилард, управляващ директор на отдела за нововъзникващи пазари в Номура Интернешънъл, не скри задоволството си: За нас е голяма чест да бъдем избрани за консултанти за тази важна приватизационна сделка. Вярваме, че Булгартабак е една отлична компания с обещаващо бъдеще в частния сектор.


Преди месец в. БАНКЕРЪ писа, че съществува възможност победителят на някой от атрактивните пулове да бъде помолен да поеме и приватизацията на предприятия, към които не се проявява особен интерес. В този смисъл не е изненада, че по време на интервютата всички кандидати за консултанти по продажбата на Булгартабак са заявили готовност да помогнат на правителството и за пул Машиностроене, за който няма нито една постъпила оферта, или за пул Балканкар. Ю Би Ес дори официално бе заявила, че ще се заеме с Балканкар само ако спечели Булгартабак. След като поканим през тази седмица Номура, ще им предложим да изразят вижданията си за пул Машиностроене, бе лаконичният коментар на Захари Желязков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във