Банкеръ Daily

Общество и политика

Българското свиневъдство е изправено пред икономически колапс, предупреждава СДС

От СДС точно преди година предупредихме, че държавата закъснява с мерките, предприети за ограничаване на африканската чума по свинете. Обърнахме внимание на това, но тогавашните усилия и мерки бяха насочени основно към изграждане на бутафорната ограда по сухопътната граница със северната ни съседка, за която предупредихме, че няма да свърши работа. И това, от което се опасявахме, се случи.

Това се казва в специална позиция на СДС във връзка с разрастващата се епидемия от африканска чума по свинете у нас.

"За съжаление не бяхме чути, а сега африканската чума по свинете, която за щастие не е опасна за хората, но нанася огромни икономически вреди, се разпространи и в промишлените свинекомплекси", посочват от синята партия. От там уточняват, че преобладаващата част от тези свинекомплекси се намира в Североизточна България. Разстоянията между тях не са големи, някои са икономически и технологично свързани, което означава, че трябва да се предприемат незабавни мерки за ограничаване на болестта.

"Българското свиневъдство е изправено пред икономически колапс. Въпреки това, виждаме, че за борбата с тази болест се разчита на служители от средния ешелон, като началника на отдел от БАБХ Александра Митева", алармират от СДС. От формацията припомнят, че само преди седмица е бил актуализиран съставът на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет. Начело на съвета е заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а секретар - изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Членове са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на здравеопазването, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на икономиката.

"При такова високо ниво на състава на този съвет, се питаме как е възможно говорител по изключително важния въпрос, свързан с биосигурността ни, да бъде началник на отдел от БАБХ?! Къде са председателят на групата, секретарят и членовете?! Кой управлява най-голямата епизоотична криза в съвременната история на животновъдството?", тревожат се от СДС. И продължават: "Засега виждаме на терен, хвърлени на амбразурата, експерти, зам.-областни управители и местни кметове на населени места".

Според синята партия има спешни въпроси, на които няма отговор от лятото на 2018 година:

Какво се случва с труповете на евтаназираните свине?

Дали тяхното заравяне няма да доведе до замърсяване на околната среда?

Защо, след като повече от 10 г. се обсъжда въпросът за построяване на екарисаж в Североизточна България, район, в който е концентрирана значителна част от животните, това не се случва?

Защо въпросът с обезщетенията не се решава със застрахователен пул, за да не се ползват бюджетни средства?

"Призоваваме спешно компетентните органи да се съобразят с Решение на ЕК от 19 юли 2019 г., подписано от еврокомисаря за здравеопазване и безопасност на храните, да излязат на терен и да организират минимализирането на екологичните и икономическите щети за сектор свиневъдство", апелират от СДС.

По-рано тази сутрин еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете. Той предупреди, че България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във