Банкеръ Daily

Общество и политика

Българското село Сан Стефано пази спомена за историческото събитие

Говори се, че в къщата на семейството на Симеоноглу е подписан Санстуфанския мирен договор, но в нея е бил щабът на руската армия.

На днешния ден през 1878 г. Русия и Османската империя подписват прелиминарния (предварителен) Санстефански мирен договор, с който се слага край на войната между двете страни (1877-1878 г.) и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България. Договорът е парафиран в Сан Стефано, което днес е квартал на Истанбул, но с името Йешилкьой. От мястото, където е бил подписан Санстефанският мирен договор днес няма и помен.

В България обаче има едно малко село в община Карнобат, което носи името Сан Стефано. Намира се на 17 км южно от град Карнобат и на 60 км от областния център Бургас. То е основано през XIV век, като името му е било Исмаил факъ, но през 1934 г. е променено. Населението му обаче намалява през годините и днес в него живеят не повече от 100 човека. Но не пропускат да отбележат събитието и да почетат паметта на загиналите за Освобождението на България.

Историческото място Сан Стефано (на латински: San Stefano, на гръцки: Агиос Стефанос, Айос Стефанос) след 1926 г. е прекръстено на Йешилкьой (Зелено село). Днес то е на около 10 км западно от историческия център на Цариград (Константинопол). Селището граничи с международното летище, наречено на основателя на Турската република "Мустафа Кемал Ататюрк". Допреди бързото разрастване на агломерацията през 70-те години на ХХ век селището е малко вилно и рибарско предградие с пристанище, разположено на брега на Мраморно море.  

То е кръстено така на Свети Стефан - латиноезично "Сан Стефано" и "Агиос Стефанос" на гръцки. Името произлиза от легендата, че във византийските времена корабът, превозващ мощите на Светеца от Константинопол за Рим, бил принуден да се прислони тук заради бурята, мощите му били подслонени в църквата на рибарското селище, докато морето се успокои. Така останало името на църквата и на селото Сан Стефано. В предградието има три църкви, посветени на Свети Стефан - православна, римокатолическа и арменска.

През вековете Сан Стефано е било в центъра на различни исторически събития. През 1203 г. латинската армия на Четвъртия кръстоносен поход акостира на брега на Сан Стефано, за да превземе година по-късно Константинопол. По време на Кримската война пък тук са разположени френските сили.

Сан Стефано е селището, където русите спират настъплението си и завършва Руско-турската освободителна война (1877-1878). На 21 февруари през 1878 г. Великият руски княз Николай Николаевич предава ултиматум на Високата порта за влизане на руски части в Сан Стефано. Тук Русия и Османската империя подписват на 19 февруари (стар стил) / 3 март (нов стил) Санстефанския мирен договор, освободил българите от османско владичество и възстановил Българската държава.

До началото на ХХ век селото е християнско - населено е с арменци и с гърци, След Арменския геноцид, осъществен от турците в края на XIX и началото на XX век, арменското население изчезва, а след Гръцко-турската война (1919-1922 г.) и гърците са изселени в Гърция. През 1926 г. селището е прекръстено на Йешилкьой (Зелено село) според приетото в Турция законодателство, налагащо всеки населен пункт да е с турско име.

На това градче е кръстена и една централна улица в София. Името ѝ - "Сан Стефано", идва от мястото на сключването на Санстефанския мирен договор, чрез който е обособена българската държава след петвековно османско владичество.  Тя се простира между парка "Заимов" при бул. "Янко Сакъзов" и бул. "Цар Освободител" при Орлов мост.

По протежение на ул. "Сан Стефано" или в нейния район (от север на юг) са разположени: Националният център по заразни и паразитни болести, 5-то РПУ, Посолството на Франция, Посолството на Сърбия, Руският културно-информационен център, Българска национална телевизия и Посолство на Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във