Банкеръ Daily

Общество и политика

Българското председателство на ЕС ще е за политиците ни като усмирителна риза, твърди психолог

Българското председателство ще бъде като външна рамка, като усмирителна риза, в която всеки ще трябва да си налегне емоциите и да покаже европейско лице и добронамереност. Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в интервю за БНР.

"В тази предизборна кампания бяхме свидетели на изключителен лидерски сблъсък, както през думите, така и през визиите. Думите бяха използвани силно и благодарение на това лидерско говорене и поведение бяхме свидетели на добър мач. В резултат на този мач имаме доста ясно преструктуриране на политическото пространство и отпадане на по-слабите, по-малките партии. Загубихме от липсата на пряк лидерски дебат, мястото на дебата и сблъсъка на големите лидери е в окрупняването на лявото и дясното у нас, а този сблъсък трябва да стане традиция", обясни Христова.

Тя коментира и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и дали партиите ще смирят своето говорене.

"Преди да си подадем ръце трябва да си отговорим на въпроса кой кой е. Трябваха ни много години да осъзнаем, че при безпринципно коалиране и постоянен пазарлък с малките партии, българинът свикна да не вижда не малкото, дори по-голямото добро, което демокрацията ни е донесла, именно защото се спусна мъглата на постоянните договаряния. 2000-а година, когато БСП и СДС се бяха разграничили много ясно в синия и червения спектър, като че ли бяхме започнали да говорим ценностно – за съжаление беше разбито от идването на НДСВ. И в целия този период оттогава се опитвахме да отговорим на една стара псевдомантра, че многопартийността е признак на демокрацията, че през многопартийността имаме максимално представителство на хората. Хората имат представителност тогава, когато имат политици, опитващи се да намерят своите избиратели през разбираем механизъм на комуникация, който разрешава те да бъдат контролирани", обясни психологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във