Банкеръ Daily

Общество и политика

Българското национално радио отбелязва 85 години

За официална дата на основаване на Българското национално радио в България се счита 25 януари през 1935 г., когато Цар Борис III издава указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.

Българското национално радио е една от двете държавни обществени медии в България заедно с Българската национална телевизия. То е национален автономен информационен и културен институт съгласно Закона за радиото и телевизията, обнародван на 10 септември 1996 година.

Колектив, ръководен от инж. Георги Вълков разработва прототип на 60 ватов радиопредавател за нуждите на създаващото се Радио София. Произведен е от Държавната военна фабрика и на 30 ноември 1930 г. за пръв път в ефира прозвучава: Ало, ало, тук е радио София. С предавателя излъчва кооперация "Родно радио".

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. На 18 юни същата година за първи главен ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник - поет, художник и театрален критик. Той остава на поста до смъртта си - на 5 март 1943 г. в град София.

В началото на 1936 г. са инсталирани три антени, с характерната ромбоидна форма, доставени от унгарската фирма "Стандарт" за радио излъчване на средни вълни. Те са разположени край село Вакарел - за Радио София, край село Могила - за Радио Стара Загора, и край разклона за Шумен - за Радио Варна. На 21 май 1936 г. трите радиостанции едновременно започват да излъчват като част от първата българска национална радио мрежа с равнопоставени радио програмни служби в София, Варна и Стара Загора.

През 1938 г. започва строежа на нова страда на Радио София на булевард "Драган Цанков" № 4, в тогавашната вилна зона на София. Той е завършен след три години, след което, германската фирма Telefunken оборудва новия радио дом с най-модерни за времето си технологии.

Новите студиа, открити през 1942 г., са сочени като най-модерни на Балканите. През същата година сигналът на службата "Точно време" от Астрономическата обсерватория започва да се излъчва по Радио "София".

През зимата на 1943-1944 г. по време на англо-американските бомбардировки над София бомба пада и събаря задната част на първо студио. Радиото е евакуирано в училището на софийското село Нови хан. Екипът на Радио "Варна" също е евакуиран - в близкото село Игнатиево.

За няколко години по време на Втората световна война (от 1941 до 1944 г.) в българската национална радио система е включена и нова радиостанция в град Скопие като трета българска районна радиостанция.

Националното радио винаги е било в центъра на всички политически и културни събития у нас.

Точно в 6 часа сутринта на 9 септември 1944 г., след извършен въоръжен преврат, Кимон Георгиев прочита по Радио "София" прокламация на Отечествения фронт. За директор на радиото тогава е назначен Орлин Василев.

От 4 януари 1971 г. първа програма на Българското радио носи името "Хоризонт". Новата програма е информационно-музикална и заимствана от формата на Радио "Франс Интер". Особени заслуги за създаването на новата програма имат проф. Веселин Димитров и Еди Емирян, които са и сред първите журналисти-водещи. Втора програма е наречена "Христо Ботев".

През 1972 г. е открита новата сграда на Българското радио в София, на булевард "Драган Цанков" № 4.

През 80-те години на миналия век за първи път излизат в ефир предаванията "Преди всички", "Добър ден", "Неделя 150", "Хора, пътища, автомобили", "Спорт и музика", станали емблематични за Българското национално радио.

На 3 януари 1984 г. започва излъчването на първия нощен блок в ефира на България - "Нощен Хоризонт" с водещи тогава Петър Пунчев и Константин Тилев - днес управители на Радио "FM+". Първото излъчване на обедния информационен блок "12 плюс три" е на 4 януари 1989 година. Водещи на предаването са Георги Папакочев, Чавдар Стефанов, Петко Георгиев, Йордан Лозанов, Ивайло Малинов.

За първи път на 11 ноември 1989 година Петко Георгиев произнася по националния ефир обръщението: "Дами и господа, добър ден". Фраза, която взривява телефонните линии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във