Банкеръ Daily

Общество и политика

Българско кино в градинката пред блока

Отворени прожекции на съвременно българско кино в градинката пред блока. Това е вълшебството на Блок Кино, което за четвърта поредна година преобразява междублоковите пространства на 10 столични квартала в киносалони под открито небе.

През юли и август организаторите са подбрали специална селекция от най-доброто ново игрално, документално и анимационно кино у нас и разходка из емблематични квартали в София. Входът е свободен. Организатори на инициативата са ИКЕА. За три години оригиналният кинопроект направи задължителни срещите под открито небе с новите най-добри български филми. Публиката е гледала над 100 игрални, документални и анимационни филма на повече от 50 квартални прожекции.

Тази година Блок Кино е и част от Календара на културните събития на Столична община. По време на прожекциите зрителите ще бъдат настанени на удобни мебели, предоставени от ИКЕА, а специален детски кът ще радва най-малките почитатели на киното.

Първата прожекция е на 30 юли в квартал Княжево в 26 СУ Йордан Йовков. Там може да видите пълнометражния филм “Маймуна” с режисьор Димитър Коцев-Шошо, спечелил сърцата на публиката не само на София Филм Фест, но и навсякъде, където бъде показан. Преди него ще видите късометражния филм “Нощите на един самотен вестоносец” с режисьор Андрей Кулев, в който участват актьорът Китодар Тодоров и Насо Русков, вокалист на култовата група Babyface Clan.

Втората прожекция за седмицата ще бъде в квартал Света Троица на 31 юли (вторник) и ще бъде наситена с абсурдизъм и тънко чувство за хумор. Ще гледаме късометражния филм “Скок” и пълнометражния “Слава”. И двата филма са режисирани от Кристина Грозева и Петър Вълчанов и са с участието на изключителния Стефан Денолюбов.

Сряда и Четвъртък ( 1 и 2 август) са запазени за прожекциите в квартал Младост (парк Младост). В сряда ще гледаме пълнометражния филм на Иглика Трифонова “Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син” със силно респектиращ международен актьорски екип (Ромен Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович, Ованес Торосян, Нермина Лукач, Красимир Доков), който се занимава със сложна етична проблематика – лъжесвидетелството и манипулацията в дела от международна важност. Преди него ще видим и номинирания през 2017 година за Оскар анимационен късометражен филм “Сляпата Вайша” на аниматора Теодор Ушев, създаден по едноименния разказ на писателя Георги Господинов.
И двата филма ще ни накарат да погледнем с едното око в миналото, а с другото в бъдещето…

Пълната програма на прожекциите и филмите може да видите тук: http://blok-kino.com/programa/  и във фейсбук страницата: https://www.facebook.com/BlokKino/ 

Facebook logo
Бъдете с нас и във