Банкеръ Daily

Общество и политика

Българските творци искат повече пари за култура в държавния бюджет

Творческите съюзи се обединиха в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов във връзка с последствията от епидемията от коронавируса. Инициативата е на Съюза на българските филмови дейци.

Артистите се обърнаха с призив към премиера за увеличение на средствата за култура в държавния бюджет, с цел предприемане на спешни мерки за подкрепа на творците и организациите, действащи в сферата на културата, в този изключително труден за общността момент.

Те предлагат в спешен порядък да бъде извършена оценка на негативните ефекти върху културния сектор в резултат от кризата. Също така настояват да бъде изготвен план за действие, предвиждащ мерки, обхващащи периоди от три, шест и дванадесет месеца, с цел ограничаване на щетите и оказване на подкрепа на културните и творческите индустрии, които вече се сблъскват със затруднения.

"Крайно наложително е при актуализацията на бюджета не само да не се допуска съкращаване на разходите за култура, но да бъде предвидено увеличаване на средствата за Министерството на културата за сметка на други пера от бюджета, в това число чрез преструктуриране и пренасочване на средства от европейските оперативни програми", подчертават от творческите съюзи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във