Банкеръ Daily

Общество и политика

Българските общини не получиха нито лев компенсациия за превенция на Covid-19, твърди Донка Михайлова

"Ние имахме много активен диалог с всички политически сили в Народното събрание поставихме свои очаквания, почти всички очаквания намериха отражение в последната промяна в законите и постигнахме известни облекчения, глътка въздух за българските общини". Това каза пред БНР Донка Михайлова, кмет на Троян, заместник-председател на Националното сдружение на общините.

Тя припомни, че общините са освободени да не плащат до края на годината отчисленията за такса битови отпадъци в Регионалните инспекции по околната среда.

"Българските общини не получиха нито лев компенсациия за всички разходи, които трябваше да направят извънредно, за да реализират на своята територия мерки за превенция на Covid-19. За българските общини няма компенсация от всички трудности, свързани с набирането на приходи и ние очакваме диалога ни с правителството да продължи. В четвъртък имаме среща с министъра на финансите Кирил Ананниев по бюджета за следващата година. Много разчитаме тази среща да е резултатна и в нея да срещнем взаимно разбиране", обясни Михайлова. Тя посочи, че няма положителен отговор на настояването на общините в затруднено положение да получат безлихвени кредити.

"Може би в деня на българската община няма да бъде нескромно да кажа, че имаме изключително сериозно изоставане на възнагражденията в общинските администрации, в сравнение с други сектори", каза още Донка Михайлова.

Община Троян ще отбележи по нетрадиционен начин Деня на българските общини. Служителите от администрацията ще участват в доброволчески инициативи, по време на които ще обновяват паркови пространства, пейките и спортните съоръжения на градския стадион.

В Деня на българските общини административните услуги за  жителите на Троян ще са безплатни, поясни кметът Донка Михайлова. "По традиция аз, като кмет на общината, посрещам първите граждани, които влизат в общинската администрация, за да получат административни услуги с подходящи подаръци", отбеляза тя.

Михайлова разказа и за доброволческите инициативи, в които ще участват служителите от администрацията. "Инициативи, които да направят града ни по-красив. Служителите ще обновят боята на спортните съоръжения, на стадиона, ще боядисваме дървени повърхности. В градските паркове ще боядисаме пейките, така че  да изглеждат по-добре", посочи кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във