Банкеръ Daily

Общество и политика

"Българските машини за гласуване" ще се жалват пред ВАС

Технологичният консорциум "Българските машини за гласуване" е подал жалба до Върховния административен съд. Причината е решението на Централната избирателна комисия за отстраняването на "Българските машини" от обществената поръчка да доставка на 9600 устройства за предстоящите избори, съобщи Александър Чобанов от консорциума. 

Общо осем бяха кандидатите, които подадоха заявление за участие в обществената поръчка за доставка на машините за гласуване. От ЦИК обявиха, че са отпаднали физическото лице Иван Величков Иванов и дружеството "Български машини за гласуване" с мотива, че не отговарят на обявените от възложителя изисквания. 

"Имаме самочувствието, че сме направили машина, която е на световно ниво, и която по някакви си юридически хватки в момента е извадена от надпреварата, докато се произнесе съдът. Ние сме производители и сме готови с нашите инсталации, които имаме в Пловдив, в които може да произведем тези 10 хиляди машини. Тъй като ще трябват и резервни, ние ще ги произведем в необходимото време, за да може изборите да бъдат проведени с българската машина за гласуване", заяви Чобанов.

Според Изборния кодекс машини трябва да има в секциите с над триста избиратели като може да се гласува и с хартиени бюлетини. Очаква се в началото на 2021 година да бъде сключен договор с победителя от обществената поръчка за доставката на 9 600 устройства.

Междувременно стана ясно, че само две от фирмите, които продължиха участие в обществената поръчка, са подали оферти. Това са „Лекс.БГ и „Сиела Норма“.

Комисията по оценка и подбор ще разгледа двете оферти, след което ще бъдат отворени и ценовите предложения. Пределната цена е 36 милиона лева без ДДС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във