Банкеръ Daily

Общество и политика

Българските журналисти работят в трудна среда, отчита ЕК

Стандартите на ЕС са изправени пред "сериозни предизвикателства“ в някои страни членки, ще предупреди Европейската комисия в своя първи по рода си одит по  въпросите на върховенството на закона. В документа се, казва, че има случаи в някои страни, в които  "устойчивостта на принципите на правовата държава са подложени на изпиание“.

Докладът разглежда четири теми: правосъдната система, борбата с корупцията, плурализма и свободата на медиите и противодействието срещу тези явления .

„За мен е особено важно да видя връзките между тези аспекти, тъй като проблемите често се сливат в неприемлив коктейл“, заяви заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова в Playbook в интервю във вторник.

Заплахите срещу журналисти в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания будят особена тревога. Това се посочва в докладите за върховенството на закона в ЕС, чието представяне днес предстои, съобщава европейската редакция на американското издание "Политико".

В документите ще бъде изразена загриженост за независимостта на съдебната система в Унгария и Полша, както и в други страни. Цитиран е еврокомирасят по правосъдието Дидие Рейндерс, който изразява очакване оценките от докладите да не бъдат обсъждани само в Брюксел, а и на национално равнище. Той допълва, че е готов да пътува до държавите за разискване на съдържанието на докладите и целта му е да говори пред националните парламенти.

Рейндерс добавя, че когато това се окаже невъзможно, ще потърси разговор с представители на гражданското общество. Еврокомисарят възнамерява да посети държавите по азбучен ред и в първата група попадат Белгия, България, Чехия, Дания и Естония. Той пояснява, че предизвикателства с върховенството на закона има във всяка европейска страна и никоя от тях не е безпогрешна.

По неговите думи положителен пример се наблюдава в Малта, където след убийството на журналиста Дафне Галиция е настъпила еволюция по отношение на независимостта на прокурорите и съдиите. Той пояснява, че промените настъпват след външен натиск от ЕС и Венецианската комисия, но и от гражданското общество. Рейндерс уточнява, че отлагането на представянето на докладите се дължи на общата непредвидимост в Брюксел покрай пандемията от Ковид-19, като дава за пример пренасрочването на заседанието на Европейския съвет този месец и постоянната промяна на решенията къде ще заседава Европейският парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във