Банкеръ Daily

Общество и политика

Българските "жълти жилетки" готвят безсрочни протести

Готвят се безсрочни протести на българските "жълти жилетки", както се нарекоха дребните търговци на горива у нас. Те са недоволни от влизащия през февруари Закон за горивата. Вносителите твърдят за него, че ще пресече сивата икономика и ще върне в хазната 1 млрд. лв., други - че ще съсипе малкия бизнес.

Българските "жълти жилетки" не искат да обявят точната дата на протеста, за да не бъде осуетено мероприятетието. Това ще стане 48 часа преди самият протест. Протестиращите казват, че с новия Закон единствено се цели да се погуби конкуренцията в сектор горива и да се изхвърлят малките и средни фирми от бизнеса. Законът за горивата предвижда всяка фирма, която се регистрира на пазара, да плати гаранция от 500 000 лева и да има уставен капитал на дружеството - 1,5 млн. В този случай болшинството от малките фирми ще затворят от 28 януари и остава един монопол на пазара на горива в страната. Това заявиха Иван Кашилски, председател на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива и Георги Иваничерски, член на управителния съвет сдружението пред БНТ.  

Според тях има монопол и КЗК се прави, че това не е така.

"Искаме този закон да бъде спрян, да бъде върнат в пленарна зала и да участваме в неговото конструиране", казаха от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Те са за закона, но не в този вид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във