Банкеръ Daily

Общество и политика

Българските институции са готови за Brexit

Правителството прие на днешното си заседание доклад за изпълнението на Плана за действие за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.

В доклада се отчита изпълнението на 41 мерки, свързани с прилагането на споразумението. В рамките на тези мерки Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, с който да бъдат изпълнени задълженията в частта „Права на гражданите" на споразумението. В същия законопроект са включени и изменения в Закона за българските лични документи.

Промените в тези закони ще позволят на британските граждани, които пребивават в България, да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до 1 година след края на преходния период. След 12 февруари 2020 13 това тези хора ще трябва да разполагат с нови лични документи. Законопроектът предстои да бъде разгледан в парламента на второ четене през февруари 2020 г., а според плана, крайният срок за изпълнение на тази мярка е 15 март. Към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сформирана работна група с цел създаване на механизъм, който да подобри координацията при случаи на нарушаване правата на български деца във Великобритания.

В работната група са включени и представители на Външно министерство, Министерството на правосъдието, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане.

Във връзка с последиците за българското законодателство от оттеглянето на Великобритания от ЕС, на 28 и 30 октомври 2019 г. се проведе семинар за служителите на сектори и групи „Миграция” в областните дирекции на МВР. До средата на 2020 г. са планирани и обучения за прилагане на споразумението за оттегляне за служителите на социалното министерство и Министерството на културата.

За периода 27 ноември 2018 г. - 31 декември 2019 г. посолството на България в Лондон проведе 41 информационни събития в различни градове на Великобритания с цел запознаване на българската общност с британската схема за придобиване на статут на уседналост. В резултат на тази кампания, по данни на британското Министерство на вътрешните работи вече 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във