Банкеръ Daily

Общество и политика

Българските евродепутати защитиха изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

На редовното заседание на комисията по петиции вчера в Европейския парламент беше затворена петицията за спиране на строежа на автомагистрала „Струма“ в районa на Кресненското дефиле. "Пагубната за развитието на регионa петиция, внесена от поредните „еколози“, целящи спирането на важни инфраструктурни проекти в България, беше затворена с общите усилия на българските представители в Европейския парламент", се казва в позиция на управляващата партия ГЕРБ.

Евродепутатите Андрей Новаков, Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков Илхан Кючюк, Емил Радев и Александър Йорданов се изказаха в защита на проекта за автомагистрала „Струма“. Те подчертаха неговата важност за развитието не само за района на Югозападна България, но и за икономиката на цялата страна- тъй като той представлява част  от изграждането на европейския коридор № 4, свързващ  гр. Хамбург, Германия с гр. Солун, Гърция. 

След сериозен дебат и добре обосновани аргументи против петицията, тя бе обявена за затворена.

Припомняме, че петицията беше внесена от група „еколози“ и целеше маршрутът на предвидената автомагистрала „Струма“ да бъде променен, за да се опази флората и фауната в района на Кресненското дефиле. Отхвърлянето на петицията предоставя възможност на българската държава да продължи изграждането на изключително важния инфраструктурен проект, който да осигури по - безопасно пътуване на всички, преминаващи този опасен пътен възел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във