Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЪЛГАРСКИТЕ BLUE CHIPS СТАНАХА ОБЕКТ НА КРОСОВ ТЕРОРИЗЪМ

Поевтиняването на най-търгуваните акции най-сетне спря. През изминалата седмица индексът на тридесетте най-търгувани дружества УОРБЪРГ се повиши с 2.51% след продължително спадане, започнало в първите дни на юни. Акциите на Агрополихим поскъпнаха с 56%, като достигнаха 15 900 лв. всяка. Поскъпването им е последица от предварителния договор за продажба на 60% от капитала на Агрополихим на норвежкия инвеститор Норкс хидро. Книжата на девненското дружество достигнаха най-високите си стойности в началото на април, когато се търгуваха по 24 000 лв. за акция. Но това едва ли ще продължи с тези темпове, след като се разбра, че девненското дружество има 51 млрд. лв. задължения и то е практически декапитализирано. Книжата на останалите химически предприятия също получиха известна бонификация. Акциите на Химко дръпнаха нагоре със 17.7%, въпреки че производството във врачанското предприятие е спряно за три месеца. Изтъргувани бяха 12 017 акции на врачанското дружество при цена 46 117 лв. за акция, при положение че книжата на останалите предприятия се движеха в границите между 14 000 и 20 000 лева. Пакет от 40 427 акции на Солвей Соди бе изтъргуван на пода на борсата по 24 500 лв. за една книга.


И през тази седмица кросовите сделки бяха причина за големите дневни обороти, регистрирани на борсата. През изминалата седмица 15 237 книги на Булгартабак холдинг смениха собственика на средна цена 69 315 лв. за акция. В края на седмицата книжата на тютюневия холдинг се задържаха на цена 61 500 лева. Не липсваше интерес и към акциите на курортното дружество Албена, които в края на седмицата поскъпнаха до 13 660 лева.


През изминалата седмица на официалния пазар на борсата се появи още един бивш приватизационен фонд - Доверие холдинг. Интересът към книжата на фонда, набрал най-много инвестиционни бонове по време на масовата приватизация, бе висок. Изтъргувани бяха общо 6154 акции, а единичната им цена се движеше в границите между 4777 и 3500 лева. При останалите бивши приватизационни фондове бяха търгувани по-малки обеми. Акциите на Мелинвест холдинг затвориха пазара при цена 2000 лв., а на Петрол Холдинг Груп - при 1764 лева.


Акциите на БРИБАНК продължиха да поскъпват всеки ден с разрешените 5%, въпреки че сделките бяха символични. Изтъргувани бяха 49 акции, а в края на седмицата цената за акция достигна 17 776 лева.


Изключително скромно се представи Елкабел. През борсата преминаха само две акции на бургаското дружество, но като цяло книжата му поевтиняха с 9.75 процента.


През изминалата седмица на борсата бе отбелязана най-ниската котировка купува. Предложени бяха само 7 лв. за акции на Рубин. Преди месец неизвестен инвеститор закупи една акция на плевенското стъкларско предприятие за 5 лева. Независимо от тази оферта, книжата на Рубин се търгуваха по 5000 лева. Като цяло през седмицата предлагането надвишаваше значително търсенето. Това показва, че спада интересът на чуждестранни портфейлни инвеститори, които досега определяха облика на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във