Банкеръ Daily

Файненшъл таймс:

Българският управник губи властта си заради удара на САЩ по корупцията

Когато миналата седмица САЩ наложиха санкции на двама български бизнесмени, представител на специалните служби и над 60 компании, водачът на опозиционна партия и борец срещу корупцията Христо Иванов приветства жеста на Вашингтон като "приятелски".

С това той имаше предвид, че американската намеса – най-мащабната досега по т.нар. Закон Магнитски – дойде точно шест седмици преди парламентарните избори в България, в които дългогодишният десноцентристки лидер Бойко Борисов се бори за политическо оцеляване на фона на масово недоволство от корупцията.

Според опозиционни политици и анализатори американското действие може да бъде възприето от българите и като смъмряне на ЕС заради бездействието му по отношение на корупцията в задния му двор.

"Контрастът е наистина драматичен", казва Иванов, който е лидер на реформистката партия "Да, България".

Борисов, който е предан съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел, е премиер на България от 12 години с кратки прекъсвания. Според неговите критици десетилетието на управлението му е минало под знака на корупцията, шуробаджанащината и недобрите икономически резултати.

Миналата година се появиха снимки, показващи пистолет на нощното шкафче на Борисов и пачки банкноти от по 500 евро. Борисов призна, че има пистолет, но твърди, че снимките са били нагласени.

Общественият гняв от корупцията, който доведе до петмесечни протести миналата година, подкопа подкрепата за партията на Борисов – ГЕРБ. Тя не успя да формира правителство след изборите през април, макар че се класира на първо място. Затова и ще се проведат нови избори на 11 юли.

Дълго време Борисов изглеждаше като непоклатима "геологична структура" в балканската политика, "служейки си с натиск и страх, за да е ясно на всички кой е силният човек", казва Иванов. Санкциите на САЩ обаче "допринесоха за промяна на възприятията, за усещането, че властта се изплъзва на Борисов", допълва той.

Според Службата за контрол на чуждестранните активи (Ofac) към американското финансово министерство на тримата българи са били наложени санкции за "корупция, включително присвояване на държавни активи, отчуждаване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси".

"Най-големият въпрос сега е кого са корумпирали в правителството?", пита Елена Йончева, български социалист, член на Европейския парламент.

Американското финансово министерство наложи санкции на трима души: Васил Божков, хазартен магнат в изгнание, който се радваше на официално благоволение под формата на лесни лицензи и данъчни облекчения, преди да се раздели с правителството и да бъде разследван за подкуп; Делян Пеевски, бивш депутат, бизнесмен и някогашен медиен магнат; и Илко Желязков, служител на службите за сигурност, отговарящ за електронното наблюдение. Активите им са замразени и отрязани от американската финансова система и институциите, свързани с нея.

Божков е използвал подкуп, за да "създаде канал за руски политически лидери да влияят на българските държавни служители", твърди Ofac. Но българските анализатори смятат, че основната цел на Вашингтон е Пеевски, разглеждан като основата на превземането на държавата под управлението на Борисов.

Отделно от това Държавният департамент на САЩ съобщи миналата седмица, че Пеевски е използвал Желязков като "посредник и съучастник за разпространяване на влияние и плащане на подкупи с цел да се предпази от обществения контрол и да упражни влияние върху ключови институции и сектори в българското общество".

Преди да продаде голяма част от нея по-рано тази година, Пеевски изгради медийна империя, която контролираше 80% от националните вестници и частен телевизионен канал, което му даваше огромна власт да създава или разбива репутация.

Не намерихме Пеевски за коментар, но след американските санкции той излезе с изявление, че "не е участвал в корупционни действия и изброените причини за наложените санкции не посочват нито един истински факт".

След решението за американските санкции Борисов се дистанцира от Пеевски и заяви, че е общувал с него само в качеството му на депутат, но едва ли е успял да убеди много българи.

На пресконференция миналата седмица Борисов каза: "Отдавна изясних отношенията си с Пеевски и те са само политически. Нямаме нито компании, нито общ бизнес. Не сме получили и стотинка от Божков".

Временното правителство на България вече разследва твърденията, че най-малко 32-ма политици от партии, противопоставящи се на Борисов, включително настоящият служебен премиер, са били подслушвани в навечерието на изборите през април от разузнавателната агенция, оглавявана от Желязков – разузнавача, когото Ofac описва като "фронтмена" на Пеевски.

Боряна Димитрова, управляващ директор на Алфа Рисърч, консултантска компания в София, заявява, че е твърде рано да се каже как американските санкции ще повлияят на изборите през следващия месец. Имаше битка на тълкуванията, защото Божков, санкционираният хазартен магнат, също беше изправен пред съдебно преследване от правителството на Борисов и имаше връзки с партии, противопоставящи се на Борисов. Но, добавя тя, "санкциите ще насърчат и мотивират" реформаторските сили, като Борисов "вече отстъпва на заден план".

Димитър Бечев, сътрудник в Института за хуманитарни науки във Виена, заявява, че Борисов е избегнал по-задълбочен контрол от страна на ЕС по отношение на корупцията, защото стратегията му е да държи наведена главата си в Брюксел и "никога да не работи с другите източноевропейски правителства и да създава проблеми".

България уж е обект на специален мониторинг на ЕС за корупцията. През 2014 г. Брюксел толкова се разтревожи от корупцията, че временно спря помощта на ЕС. Но механизмът за наблюдение вече е "напълно отпаднал", казва Бечев.

Весела Чернева от Европейския съвет за външни отношения в София заяви, че сега ЕС е задължен да изпрати ясно послание, че вече няма да си затваря очите за корупцията в България.

"Това е вредно за българското общество. Честно казано, това не е добре за европейската кохезия. Заради това [икономическото] догонване на България върви с много по-бавни темпове. Пропуснахме хиляди възможности през последните 10 години", твърди Чернева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във