Банкеръ Daily

Общество и политика

Българският износ се е удвоил за последните 10 години

Българският износ се е удвоил за период от десет години и днес вече надхвърля 56 млрд. лв. годишно, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

„За същия период наблюдаваме сериозен ръст на българската икономика. Трудно е това да бъде измерено точно, но ако вземем данните за ръста на БВП ще видим, че за 10 години той е нараснал с около 30 млрд. лв.“, посочи зам.-министър Манолев по време на откриването на икономически форум за конкурентоспособността на ЦЮИЕ.

Манолев отбеляза, че в топ 10 на страните, за които реализираме износ, има само една държава, която е извън Европейския съюз - Турция. „Въпреки добрите връзки с всеки от съседите ни, все още имаме неизползван потенциал в икономическата сфера“, подчерта той, давайки пример със Северна Македония, където тази година бе възстановено Търговското ни представителство.

По време на събитието икономическият заместник-министър е засегна и темата за следващата индустриална революция – т.нар. „Индустрия 4.0”: „В икономическата сфера единственият начин да бъдем от страните, които ще спечелят от нея, а не от тези, които ще загубят, е да създаваме много, още по-силни връзки със съседните ни държави“, каза още Манолев.

Конференцията е 15-то издание от серията тематични конференции „Конкурентоспособност на българската икономика“, които Институтът за икономическа политика организират заедно с Фондация „Ханс Зайдел“. Форумът се фокусира върху две макротенденции - начинът, по който автоматизацията и дигитализацията поставят на изпитание парадигмата за евтината работна ръка; и какви са потенциалните последствия от сътресенията в глобалната търговия върху малки отворени експортноориентирани икономики като България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във