Банкеръ Daily

Общество и политика

Българският еврокомисар създава мрежа от млади посланици на Черно море

„Черно море е богатство. С научните изследвания, иновациите и сътрудничеството, можем да го превърнем в естествена лаборатория за технологии и иновации. В този контекст, ключова е ролята на младите хора и милионите граждани в региона, чието ежедневие е свързано с богатото биоразнообразие, но и с предизвикателствата, на които трябва да бъде отговорено. Стратегическата програма за научни изследвания и иновации за Черно море е успешен пример за приноса на науката при намирането на ефективни решения.“

Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на видеоконференцията „Научни изследвания и иновации в Черно море: Ангажиране на следващото поколение за постигане на здравословно, устойчиво и по-ценено Черно море“.

По повод Международния ден на Черно море (31 октомври), участниците във форума, организиран в рамките на проекта „Black Sea CONNECT“ по програма "Хоризонт 2020", обсъдиха изпълнението на Стратегическата програма за научни изследвания и иновации за Черно море. Ключовият момент бе обявяването от комисар Мария Габриел на създаването на мрежа от млади посланици на Черно море. 

„Мрежата от млади посланици на Черно море, която създаваме, има призвание не само да се превърне в платформа за обмен на знания и добри практики, но и да позволи лидерство в областта на науката и иновациите за младите научни изследователи. Имаме нужда от тяхната ангажираност, активно участие и творчество. Те могат да допринесат съществено за отговор на предизвикателства като връзката между наличната информация и нейното споделяне и разпространение, взаимодействието между традиции, култура и намирането на общите решения, нуждата от младо поколение със знания за Черно море и неговото устойчиво развитие“, коментира Мария Габриел.

Българският еврокомисар очерта и възможностите в рамките на новото Европейско научноизследователско пространство. Тя открои конкретни мерки като ERA4You в подкрепа на млади изследователи и таланти, създаването на мрежа от цифрови хъбове и стратегията за разширяване Widening 2.0 за намаляване на различията и подобряване на достъпа до отлични научни постижения. Други примери са мисиите в рамките на програмата „Хоризонт Европа“ и по-специално мисията за „Здравословни океани, морета, крайбрежни и вътрешни води“.

„Нашата амбиция е възстановяване на европейските океански, морски и сладководни екосистеми до 2030 г. За да я постигнем, е необходимо да ангажираме и европейските граждани чрез образование, обучение и култура. Работим за създаването на програма „син Еразъм+“ , инициатива Digital Twin - онлайн платформа за взаимодействие между науката и гражданите, и програма за развитие на устойчив туризъм в Черноморския регион“, информира Мария Габриел.

В заключение, българският еврокомисар отбеляза колко е важно да си взаимодействат бъдещата програма „Хоризонт Европа“ и другите европейски фондове. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във