Банкеръ Daily

Общество и политика

Българският бизнес стъпва в Гана, Намибия и Уганда

Вицепремиерът Екатерина Захариева проведе двустранни срещи в Ломе, Того, с делегациите на още три африкански държави, които заявиха интерес към привличане на инвестиции от България. Срещите на министър Захариева са в рамките на Съвместния министерски съвет на ЕС и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, който ще се проведе в следващите два дни в Ломе, столицата на Тогоанската република. Форумът, в който участват делегации на 79 държави, ще се проведе под съпредседателството на Екатерина Захариева в качеството й на Председател на Съвета на Европейския съюз.

Гана очаква възстановяване на отличните търговски взаимоотношения със страната ни и нови инвестиции от бизнеса в преработката на суровини и производството на лекарства. Помощ за развитие на високите технологии и малките и средни предприятия, както и организиране на професионално обучение са сред приоритетите на Намибия. Уганда проявява интерес към съвместни проекти в хранително-вкусовата промишленост и новите разработки на българските предприятия от военно-промишления комплекс.

По-рано в Того тя имаше среща и с колегите си от Етиопия и Того, които също изявиха интерес към привличане на български компании.

Пред всички партньори от Африка тя представи възможностите за правене на бизнес с България, благоприятната данъчна система и достъпа чрез страната ни до европейските пазари. Тя ги призова за организиране на съвместни междуправителствени срещи, както и на форуми на търговските камари и на представители на бизнеса, на които българските предприемачи да се запознаят с условията за инвестиции в техните държави. Всички делегации, с които бяха проведени двустранни срещи, откликнаха веднага на предложенията.

Пред тях министър Захариева представи възможностите на българските предприятия в тези отрасли, като сложи акцент върху производството на готови преработени храни, на генерични лекарства и на лекарства във ветеринарната медицина, както и на възможно сътрудничество с българския ИТ сектор.

Република Гана, която се простира на територия - 238 533 кв. км и е с население от 27 милиона души, развива пазарна икономика с относително малко политически бариери пред търговията и инвестициите. Богата е на природни ресурси. Селското стопанство има дял от около 20% от БВП и привлича повече от половината от работната сила. Разширяването на зараждащата се петролна индустрия в Гана засили икономическия растеж, като производството в “Юбилей”, офшорното нефтено поле на Гана, започна в средата на декември 2010 г.

През февруари 2013 г. Намибия бе определена за най-бързо развиващата се млада пазарна икономика в Африка. Основа на икономиката е миннодобивната промишленост. Намибия е богата на природни ресурси, тя е вторият производител след Ботсуана на ювелирни диаманти, намира се на четвърто място в света по добив на уран, разполага с най-големите залежи в света на калий и литий. В Африка се нарежда втора по производство на олово, трета – на кадмий, и четвърта – на цинк и мед.

Дипломатическите отношения между България и Намибия са установени на 6 юни 1990 г. В страната още помнят оказаната помощ от България в борбата срещу апартейда и възможността намибийски студенти да получат образованието си в България.  Стокообменът ни с Намибия обаче все още е символичен. Интересът на бизнес-средите в България към намибийския пазар постепенно нараства, особено с разкритите възможности за износ на медни руди и техните концентрати.

Уганда възнамерява да развие през следващите няколко години нефтения сектор и се подготвя за изграждане на съответна инфраструктура. Дипломатическите  отношения с България са установени на 16 май 1964 година. До закриването на българското посолство в Кения през юни 1990 г., нашият посланик в Найроби е бил акредитиран и в Кампала.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във