Банкеръ Daily

Общество и политика

"Български възход" внесе документи за регистрация като партия

Ръководството на "Български възход" е внесло документи за регистрация като партия, съобщиха от Софийския градски съд. Точно преди месец Стефан Янев създаде партията "Български възход" на учредително събрание в НДК.

Бившият служебен премиер и министър на отбраната оглави новата политическа формация. В изпълнителния ѝ съвет влязоха редица познати лица: Георги Самандов - заместник-министър на енергетиката в едно от предишните служебни правителства, Виолета Комитова – бивш служебен министър на регионалното развитие, проф. Даниела Дашева – министър на културата и спорта в едно от служебните правителства. Останалите членове са: журналистът Николай Коев, Елена Цонева – предприемач и бизнесмен, Емилияна Попова – бивш прокурор, Надежда Самарджиева - адвокат, Николай Бабуров – бизнесмен и инженер.

Основната цел на новоучредената партия, която се определя по-скоро като национално-консервативна, е реализацията на българския национален интерес. Тя заявява, че ще работи за утвърждаване на националната държава от гледна точка на консерватизма, за българските традиции и ценности. "Български възход" ще настоява за реформа на средното и висше образование, както и за мерки за справяне с демографската криза.

Стефан Янев беше министър-председател в двете служебни правителства, които управляваха страната от май до края на декември 2021 г. В правителството на Кирил Петков беше министър на отбраната, но оставката му бе поискана заради изявления, свързани с войната в Украйна.


Facebook logo
Бъдете с нас и във