Банкеръ Daily

Общество и политика

Български военни участват в мащабно учение в Грузия

Общо 50 български военнослужещи от състава на Сухопътните войски и Силите за специални операции участват в „AGILE SPIRIT – 2019“ - едно от най-мащабните учения, домакин на които е Грузия.

В учението участват над 3 000 военнослужещи от общо 14 нации (Грузия, САЩ, Белгия, България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Турция, Черна гора и Украйна). Многонационалното военно учение бе тържествено открито на 27 юли в района на Втора пехотна бригада от Западното оперативно командване на Сухопътните войски на Грузия в гр. Сенаки. 

Учението продължава до 9 август. Сред неговите основни цели са повишаване на оперативната съвместимост и усъвършенстване на оперативните способности на участващите сили по време на планирането и провеждането на операции в многонационална среда. То допринася и за поддържането на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион.

„AGILE SPIRIT – 2019“ включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение, което се провежда във войсковия район на Втора пехотна бригада в гр. Сенаки, и тактически учения, които се провеждат на полигони „Орфоло“ и „Вазиани“ в Грузия. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във