Банкеръ Daily

Общество и политика

Български самолети ескортираха руски бомбардировачи над Черно море

Румънски, български и турски военновъздушни сили изпълниха задачата на военна полиция, когато четири руски самолета са се приближили близо до въздушното пространство на НАТО. Руските самолети не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, а са останали през цялото време в международното въздушно пространство. Това съобщи Константин Спину от румънското министерство на отбраната. 

"Руските самолети са навлезли в зоната, където страните имат право да изискват самолетите да се идентифицират, а задачата на военна полиция се е изпълнявала под командването на НАТО. Командването на НАТО, в зависимост от траекторията на полета, решава кои самолети, изпълняващи задачи от типа на военна полиция, могат да летят във въздуха", каза Спину. 

Командването на военновъздушните сили на НАТО също съобщи, че самолетите на въздушната полиция на НАТО от Румъния, България и Турция са били във въздуха поради руска въздушна дейност в близост до въздушното пространство на алианса. Първоначално два самолета на румънските ВВС са излетели към два руски бомбардировача Ту-22, придружени от два изтребителя Су-27.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че два бомбардировача Ту-22М3 на руските военновъздушни сили са изпълнили планиран полет на 19 май над неутралните води на Черно море. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във