Банкеръ Daily

Общество и политика

"Български пощи" се връщат в нормален работен режим

"Български пощи" възстановяват електронното изплащане на пенсиите за месец юни. Изплащането ще се извършва в периода 7-20 юни по график и установения ред от периода преди кибератаката.

Ще се изплащат и пенсии за изминал период. Това увери изпълнителният директор на "Български пощи" Богдан Теофанидис.

"Призоваваме хората, надявам се времето да го позволява откъм температури, да не се струпват сутринта, защото за първи път отново ще изплащаме при тази инфраструктура, говоря за компютри и системи, по електронен картон, така че очакваме потенциални проблеми, моля хората, когато е възможно да спазват графиците и да не се струпват в сутрешните часове", призома той. 

От днес "Български пощи" възобновяват изплащането на неизплатените експресни вътрешни парични преводи, приети след 21 март 2022 г., както и изплащането на неизплатените обикновени вътрешни парични преводи. Това съобщават на официалната си страница от дружеството.

"Наличната техника е изправна. Всички каси работят изправно, без проблеми. Вече приемаме и работим, можем да изпращаме международни парични преводи, както и парични преводи за страната", увери пред БНР началникът на централната поща в Сливен Красимира Панайотова.

Панайотова декларира готовност за изплащане и на пенсиите.

"След срива в системите ни се получи натоварване и чакане пред пощенските станции. Въпреки всичко успяхме да изплатим пенсиите успешно, без напрежение", обясни тя.

В един от пощенските клонове в метрото в София ситуацията днес е нормална. Клонът предлага всички пощенски услуги, без изплащане на пенсии.

"Офисите в метростанции не извършват тази услуга, тъй като самият статут на обекта е такъв – не позволява струпване на хора", поясни Росица Петкова, дългогодишен служител на "Български пощи".

"Абсолютно всички услуги са възстановени", посочи Петкова.

Възстановяването е станало поетапно – първо са било активирано изпращането на пратки вътре в страната, а след това са били активирани и плащанията на битови сметки и местни данъци и такси. От миналия петък е възобновено и изплащането на международни парични преводи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във