Банкеръ Daily

Общество и политика

Български хор ще пее църковно-славянски песни в Италия

S 250 37a7a2c8 6f24 4b34 88e4 bc561bdecdb1
S 250 e128e949 77fe 450e 964b b5716da1a9f2

Две седмици след посещението на папата у нас, един от най- харесваните български хорове – Камерен хор „Проф. Георги Робев“ заминава за католическа Италия, за да представи най-красивите песнопения на източното Православие в историческите барокови църкви на Болоня и Милано.

Турнето е по повод Деня на Славянската писменост и култура 24 май и посещението на Главата на Римокатолическата църква в България. Хорът е поканен лично от Франко Кастелини, Почетен консул на Република България в областта Емилия Романя, Италия.

На 18 май 2019  (рождения ден на великия оперен певец Борис Христов) РОБЕВ хор ще изнесе тържествен концерт в бароковата базилика „Санта Мария ди Галиера“   ("Santa Maria di Galliera"), която е в историческия център на Болоня. Концертът ще се състои в присъствието на българската културна общественост в Болоня, българските консули в Италия и Ватикана, представители на Православната и Римокатолическата църква.

На 19 май 2019-а българския свещеник отец Стефан Димитров, предстоятел на БПЦ в Милано, организира тържествения концерт на хора в базиликата „Свети Амвросий“ в Милано, предоставена за богослужения на Руската православна църква. 

Репертоарът на хора е специално подбран от бисери на Православната църква и шедьоври на музикалната класика. Акцент в програмата ще бъдат любимите за всички поколения българи песни ( между тях и „Песен за Костадин войводата“, „Една българска роза“, „Моя страна, моя България“), които хорът ще изпее заедно с публиката.

В навечерието на 24 Май РОБЕВ хор ще направи един специален подарък за своята публика в Италия. Най-новата стихосбирка на Румен Леонидов „Покаяние Господне“  ще бъде представена по време на концертите лично от диригента Нели Трошева. Екземпляри от книгата ще бъдат раздадени безплатно на публиката, докато хористи и публика изпълняват заедно „Върви народе възродени“.

РОБЕВ ХОР подготви специално издание на песните, които ще прозвучат в Италия по повод посещението на главата на Римокатолическата църква в България, за българската публика. Те могат да се чуят на 13 юни  в католическата катедрала „Св.Йосиф“ в София, в концерта „Песен без граници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във