Банкеръ Daily

Общество и политика

Български евродепутат с предложения за киберсигурността на ЕС

Иво Христов

Българският евродепутат Иво Христов предлага в новата стратегия на ЕС за киберсигурност  да се заложат три принципа:  укрепването на устойчивостта на критичната инфраструктура, осигуряването на стратегическата автономност на Съюза чрез намаляване на технологичната зависимост от външни партньори и преодоляване на недостига на умения сред гражданите.

"Нарастващият брой и сложност на кибератаките от началото на пандемията доказаха неотложната нужда Европа да постигне високо ниво на киберсигурност. Болниците, научноизследователските центрове и националните администрации се оказаха предпочитаната мишена на хакерите. Притеснително е, че през последните две години редица държави и европейски органи станаха обект на хакерски атаки, с което бе компрометирана защитата на  личните данни на милиони европейски граждани.“, заяви Иво Христов по време на дебат на тема „Неотдавнашни кибератаки срещу институции на ЕС и срещу публични и частни институции от национално значение“.

В рамките на пленарната сесия на Европейския парламент евродепутатите обсъдиха стратегията на ЕС за киберсигурност за цифровото десетилетие, която бе представена в края на декември 2020 г. от Комисията и Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„За съжаление, моите сънародници в България също пострадаха от безпрецедентна  кибератака срещу Националната агенция за приходите и срива на Търговския регистър. Неотдавна системата за електронно записване за час за ваксиниране също се срина вследствие на хакерска атака“, припомни българският евродепутат.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във