Банкеръ Daily

Общество и политика

Български евродепутат осъди призива на валонския премиер страната ни да напусне ЕС

Остро осъждам призива на премиера на белгийския регион Валония Пол Маниет за излизане на България от ЕС. Смятам за недопустими подобен род шовинистични изказвания, още повече, че с г-н Маниет принадлежим към едно и също политическо семейство. Това заяви Момчил Неков в пленарната зала на Европейския парламент.

Повод за негодуванието на Неков е интервю за „L' Echo“ от 3 февруари, в което Маниет се обяви за излизане на Полша, Унгария, Румъния и България от ЕС. Маниет заяви, че след Brexit-а - предстоящото напускане на общността от Великобритания, е „желателно“ да последват „Полекзит, Унгрекзит, Румекзит, Булекзит“. 

Българският евродепутат призова белгийския политик да престане с евтиния флирт с белгийския електорат и да помисли как да се изгради солидарна Европа и да се противопостави на популистката реторика на крайнодесните политически формации.

Неков изрази подкрепата си за позицията на Маниет относно търговското споразумение с Канада (СЕТА), но остро се противопостави на опитите му да третира българите като втора ръка граждани в ЕС и припомни, че България има над 1300-годишна история. 

Момчил Неков е поискал среща с премиера на Валония Пол Маниет, за да дискутират медийното му изявление. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във