Банкеръ Daily

Общество и политика

Български евродепутат настоява за премахване на визите за САЩ и Канада за всички европейци

Български евродепутат настоява за премахване на визите за САЩ и Канада за всички европейци. 

"Визовата реципрочност е основен принцип на общата визова политика на ЕС. Радвам се, че този приоритетен за България въпрос е важен и за Европейската комисия. Конкретните резултати с договореното поетапно премахване на визите за българи и румънци за Канада е доказателство, че само с координирани действия можем да постигаме напредък. Но за да продължи ЕС да говори в един глас на международната сцена, трябва да обърнем сериозно внимание на сегашната ситуация, създаваща усещане за различни категории страни и граждани на Съюза. Тази негативна тенденция може да има дългосрочни последици", коментира евродепутатът Мария Габриел в дебата с комисар Аврамопулос относно плановете на Комисията за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ и Канада.

Евродепутатите призоваха за премахване на визите за всички европейски граждани за тези две държави, за да имат право да пътуват така, както американските и канадските граждани посещават ЕС. 

Според Мария Габриел изпреварваща стъпка е ясното открояване на негативните последици от определени действия.

„Призовавам за решително отстояване на механизма за визова реципрочност с всички инструменти на дипломацията, за да може защитавайки авторитета си на Европейски съюз да отговорим на очакванията на всички европейски граждани“, апелира евродепутатът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във