Банкеръ Daily

Общество и политика

Български депутати на среща с Лавров в Кремъл

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е на официално посещение в Русия, разговаря с българската общност в Москва. На срещата присъстваха български студенти в Москва, българи, работещи в големи мултинационални компании и водещи международни банки.

Пред присъстващите Караянчева отбеляза, че е щастлива да бъде сред нашите сънародници в руската столица, тъй като от девет години председател на българския парламент не е бил в Москва. "След дни ще отбележим 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, а преди няколко месеца в България тържествено беше чествана 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, което е показателно за дълбоките и традиционно добри връзки между България и Русия", посочи тя. 

Председателят на парламента подчерта, че когато става дума за националните интереси, българският парламент се стреми да заема отговорни позиции в интерес на държавата и нейните граждани. "Вие сте нашите посланици в Москва и в Русия, благодарим Ви, че ни представяте достойно както в университетите тук, така и в международните фирми, организации и банки, в които работите", обърна се към българите в Русия. 

По думите ѝ у нас се залага на дуалното образование, защото са необходими хора, които от учебните и университетските скамейки да се включат в производството и бизнеса. Тя призова младите хора да учат, да трупат опит и умения и да се върнат в България, където има нужда от техните знания. "В страната ни вече съществуват много възможности за инвестиции, работи се по магистралите „Струма“ и „Хемус“, по тунела под Шипка, за да може инвеститорите да стигнат до всички региони на България". Тя подчерта, че е важно да се развива инфраструктурата в Северна България, което ще позволи и там да бъдат привлечени инвестиции и да се ускори икономическият растеж както на региона, така на страната ни. България се развива уверено напред и технологично, и индустриално, посочи председателят на парламента. 

Сред въпросите, които представителите на българската общност отправиха към председателя, бяха свързани с българските национални интереси, развитието на дигитализацията, на строителния сектор, на инфраструктурата и на градската среда. 

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на официално посещение в Русия. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.

Днес Караянчева и народните представители ще се срещнат с председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко. По-късно те ще разговарят с министъра на външните работи Сергей Лавров. Програмата на посещението предвижда полагане на венец на гробницата на Незнайния войн в Александровската градина до стената на Кремъл.

На 26 юни 2019 г. председателят на Народното събрание ще направи изказване по време на пленарното заседание на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация. Караянчева е първият председател на българския парламент, който ще направи изказване пред Федералното събрание на Руската федерация.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във