Банкеръ Daily

Общество и политика

Български деца разговарят с астронавти от НАСА

Повече от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания, ще си партнира с Посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява.

За първи път български младежи ще говорят на живо с астронавтите на борда на Международната космическа станция на 26 юли, понеделник. Видеовръзката се осъществява от Атлантическия клуб в България, в партньорство с Посолство на САЩ в София и над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и новите технологии (STEM).

Това ще бъде уникална възможност за ученици от цялата страна и Европа да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА и Европейската космическа агенция – ЕКА. Това историческо включване ще бъде кулминацията на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което ще бъде предшествано от конкурс за набиране на въпроси от ученици на възраст между 6 и 19 г.

Повече от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания, ще си партнира с Посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява. В чест на своя 30-ти юбилей, Атлантическият клуб в България ще координира инициативата.

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд, като по този начин позволят на България, също и чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM,  да изпрати трети астронавт в Космоса.

"Сред забранените въпроси са свързаните с пандемията, извънземни същества, религия и политика. Но всички изпратили своите въпроси ще получат от нас поощтрителни награди - като публикации в нашите журнали, защото ще бъдат избрани само част от въпросите", поясни доц. Милена Георгиева от БАН пред БНР.

На Международната космическа станция се провеждат  различни научни експерименти като значението на микрогравитацията върху стареенето, болестите, за опазването на околната среда, разработване на технолии за зелена енергия, каза още микробиологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във