Банкеръ Daily

Общество и политика

Български батальон, подчинен на НАТО, вече се подготвя в „Ново село“

Български батальон, подчинен на НАТО, вече провежда подготовка на полигон „Ново село“. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, цитиран от отбранителното министерство. Той и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин бяха на военния полигон, където се провежда българо-американското учение „Joint Training“. Лойд Остин е в България като част от обиколката му след срещата на военните министри на Алианса. 

Батальонът е един от начините, по който страната ни ще изпълни ангажимента за засилване на източния фланг на НАТО. Пред Лойд Остин министър Заков е посочил, че по този начин армията ни става  все по-интегрирана в структурите на НАТО. 

"За първи път имаме наш батальон, който е под оперативното командване на Главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа. Това също е исторически момент. Не бива да се всяват страхове от това, че имаме наши съюзници на наша територия, това не са чужди сили, а са съюзнически сили“, е казал Заков, цитиран от МО. 

На полигона „Ново село“ Лойд Остин е благодарил на военните усилия за повишаване на оперативната съвместимост. Обявени планове на НАТО предвиждат в страната ни да има 900 военни. Не е ясно дали става въпрос за именно тази бойна група. Страната ни очаква други държави от НАТО да допълнят способностите, които нямаме.

Лойд Остин идва в България от Словакия, която обеща да даде МиГ-29 и ПВО системи С-300 за Украйна. Но при условие, че НАТО осигури въздушното ѝ пространство. Тази тема е възможно да бъде повдигната по време на официалните разговори с българския премиер и министър на отбраната. Те ще са в събота. 

За последните 28 години това е трето посещение на министър на отбраната на САЩ у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във