Банкеръ Daily

Общество и политика

Българската православна църква чества 1000 години Охридска архиепископия

В Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужена тържествена архиерейска света литургия по повод 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия.

По време на литургията беше прочетено патриаршеското и синодално послание по повод годишнината. В него се казва, че част от големия проблем за статута на Православната църква в днешна Република Македония е въпросът за историческата съдба на съществувалата в миналото Българска Охридска архиепископия, от чието учредяване през настоящата 2018 година се изпълват хиляда години. 

В посланието се отбелязва, че във връзка с отказа на Българската православна църква да участва в тържествата, проведени на 27 и 28 май в историческия храм на Божията Премъдрост в град Охрид, към свещеноначалието на светата Българска патриаршия са били отправени незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство.

По повод създалата се ситуацията с посланието БПЦ заявява и припомня, че историята на архиепископската катедра на древния и прославен в църковното минало Охрид е органична, безусловна част от историческата приемственост на родната ни Българска православна църква - Българска патриаршия, както е записано и в приетия и утвърден от Шестия църковно-народен събор (2008 г.) неин устав.

След падането на България под византийска власт през 1018 г. император Василий Втори понижава в ранг Българската патриаршия, която е обявена за автокефална архиепископия със седалище в Охрид. Главата на Охридската архиепископия носел титлата архиепископ на Охрид и цяла България. Църковната структура съществувала цели 749 години. През 1767 година тя била унищожена неканонично със султански ферман и нейния диоцез бил усвоен от Цариградската патриаршия.

През май Светият синод на Българската православна църква реши да отбележи годишнината самостоятелно и отхвърли македонската покана за съвместна честване на празника, като не изпрати свои представители на тържествата в Охрид, които състояха на 28 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във