Банкеръ Daily

Общество и политика

„Българската Коледа“ събра над 2,5 млн. лева

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г. 

„Това е най-успешната кампания от началото на мандата на президента Росен Плевнелиев, тъй като набраната сума е рекордна.“, заяви прессекретарят на президента Мария Иванова.

Тя припомни, че фокусът на четиринадесетото издание на благотворителната инициатива е в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. Екипът на държавния глава благодари на над 2 800 индивидуални дарители и 430 компании и организации, които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еPay 1 808 000 лв. „Всички дарения показват, че няма малка и голяма благотворителност - когато искаш да дариш, винаги намираш начин. Важен е жестът и желанието да бъдеш съпричастен с болката на другите“, заяви прессекретарят на президента. В полза на кампанията до този момент са изпратени 782 000 кратки съобщения и гласови обаждания на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 782 000 лв. Мария Иванова изрази благодарност и към всички медийни партньори, които помагат за популяризирането на благотворителната кампания.

До момента в Администрацията на Президента са постъпили 170 заявления за подпомагане на деца. Молби от общо 20 лечебни заведения са подадени и за закупуване на медицинска апаратура със средства от „Българската Коледа“.

„Степента на възстановяване и оцеляване на децата с тежки хронични заболявания зависи до голяма степен от техниката, с която разполагат здравните заведения, затова кампания 2016/2017 г. ще осигури високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на децата с тежки хронични заболявания.“, посочи Мария Иванова. 

Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията.

„Независимо че през 2017 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата с тежки хронични заболявания, Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“ ще разгледат всички постъпили заявления и вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи са публикувани на сайта на „Българската Коледа“, обясни съветникът на президента Дарина Владова.

Молби се приемат целогодишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във