Банкеръ Daily

Общество и политика

Българската изложба в Лувъра е отменена окончателно

Българската изложба в Лувъра окончателно е отменена, съобщиха от Министерството на културата. Експозицията, която беше с работно заглавие „Изкуство и култури в България (16-18 век)“ окончателно няма да се състои, след като министърът на културата Боил Банов се е срещнал днес с посланика на Франция у нас Флоранс Робин.

Банов е запознал дипломата с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с отказа на Светия синод да даде разрешение за излагането на икони, както и с обществените настроения през последните дни у нас, които се обединиха против тенденцията православни икони да попадат в категория "ориенталското изкуство".

На 10 февруари, след среща на министър Банов с представители на БАН, Министерството на културата съобщи, че отлага българската изложба в Лувъра.

По-рано от Института по изучаване на изкуствата към БАН излязоха с позиция против третата българска експозиция в парижкия музей, в която беше планирано православни икони да бъдат представени в отдела за ислямско изкуство. Първоначално министърът определи реакцията на учените като „несериозна“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във