Банкеръ Daily

Общество и политика

Българската асоциация за рециклиране подкрепя Фандъкова

Българската асоциация за рециклиране подкрепя напълно предложенията на столичния кмет Йорданка Фандъкова и група депутати от ГЕРБ да бъде криминализиранo горенето на автомобилни гуми, текстил и отработени горива. Според асоциацията досегашните мерки, заложени в Закона за управление на отпадъците, не са дали добър резултат, тъй като регионалните инспекции по околната среда и водите не срещат подкрепа от органите на реда.

"Ние многократно сме предупреждавали, че около 50% от старите автомобилни гуми се изгарят за отопление, печките в автосервизите по правило работят с използвани масла, много автомобили ползват за горива мазнини от ресторантите. Годишно по домовете се изгарят около 55 хил. тона текстилни продукти – стари дрехи, килими, отпадъци. Всички тези продукти съдържат множество канцерогенни съставки и не само увеличават нивата на фините прахови частици през зимата, но и насищат въздуха с множество допълнителни вредни за здравето вещества", пише в свое изявление асоциацията. 

С помощта на прокуратурата, органите на МВР и заложените наказания от 2 години лишаване от свобода и глоба от 2000 до 5000 лева, случаите на неправомерно изгаряне на отпадъци ще намалеят драстично и всички ние ще дишаме по-чист въздух, смятат от  асоциацията за рециклиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във