Банкеръ Daily

Общество и политика

Българската армия има какво да покаже, но няма да има парад

Към 06.30 часа в София леглата за наблюдение на лица в неусложнено състояние са общо 433, от тях заети – 132, свободни – 301. За пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение в София – леглата са 167, от тях 22 заети, а 145 са свободни. За деца, нуждаещи се от интензивно лечение общият брой на леглата е десет, от тях в момента всички са свободни.

Това обяви директорът на Столичната РЗИ – д-р Данчо Пенчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. Това уточнение се наложи, поради това, че по време на един от брифингите миналата седмица бе обявено, че вече са изчерпани 50% от леглата, определени за лечението на заразените с коронавирус София. В същото време в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бройката им е 1137.

Днес председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че има предвид активно действащите легла (общо 433), които се обслужват с обучен предварително персонал и са абсолютно комплектувани. Иначе останалите са в резерв.

Основно пациентите се намират във Военномедицинска академия, в Александровска болница, в „Пирогов“, в Инфекциозна болница, която преди месец е разкрила новата си сграда и в болница „Света Анна“.

Ситуацията от последните 24 часа е следната: 39 са новозаразените, като с тях общият брой става 1387 души. В болница се намират 301 пациенти, от тях 39 в интензивни отделения. Излекувани са 222-ма души, от тях 16 през последното денонощие, починалите са общо 58 пациенти, от тях за последните 24 часа – двама души с множество придружаващи заболявания, настанени в болницата във Видин.

За миналата седмица са извършени 5312 теста, а само за последното денонощие са изследвани 1128 души, като обаче не бе уточнено колко от тях са положителни.

На въпрос при какъв ръст на болните Щабът ще препоръча отново затягане на мерките, ген. Мутафчийски уточни, че се следят тенденциите, а не толкова броят на заразените, но че в момента тенденцията е възходяща и тя се отчита на седмична база. От друга страна той съобщи, че вчера с екипа си е направил обиколка на „Южния парк“, където е видял, че има много добра организация и се спазват предписанията, както е по заповедта. Не се е наблюдавало струпване, ето защо според него добре създадената организация намалява рисковете, които възникват при такава разхлабваща мярка.

„Ако продължи в същия вид, не виждаме причина в бъдеще да не се премине и към други такива мерки“ – отбеляза председателят на Щаба, като многократно повтори думата „бъдеще“ и подчерта, че е много важно дали ще има струпвания на КПП-та на изходите на София и какъв ще бъде анализът на заболеваемостта.

Той обаче бе категоричен, че традиционният парад на 6 май няма да се проведе. Само отделните военни училища в страната, чиито курсанти не са ги напускали по време на извънредното положение, ще отбележат празника с тържествен марш, като тези мероприятия ще бъдат излъчени по различни програми.

„Има какво да покаже българската армия, както и Военномедицинска академия при овладяването на Covid-19, но няма да има парад“ – подчерта генералът. Той разясни, че това се налага, тъй като за предварителната му подготовка се налага струпване на много хора и събирането им от различни краища на страната.

По отношение на туристическия сезон стана ясно, че предстоят да се издадат общоевропейски препоръки за туристическия бизнес и за транспротирането и пребиваването на туристите. Няма страна, която да е дала формулировка как си представя туристическия сезон, а Италия изобщо заяви, че тази година той изобщо не й е приоритет. Иначе от Щаба са имали разговор с министъра на туризма Николина Ангелкова и с представители на бизнеса, като са говорили за възможността да има късен летен сезон и автомобилен способ за придвижване на туристите.

На въпрос за ситуацията в дома за стари хора в село Гара Орешец, където се знае, че има заразени с Covid-19, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че тези хора не са болни, те са само заразоносители. За тях е отделен цял етаж и хората, които ги обслужват, работят само там. Те не са настанени в болница, тъй като в болничното заведение за тях рискът би бил по-висок, обясни доц. Кунчев. Той успокои майките, чиито деца трябва да бъдат имунизирани, а се страхуват да го направят, че могат да отложат имунизацията с до три месеца, тъй като това е разрешено и в нормативните документи. Вече има и допълнение към заповедта на здравния министър Кирил Ананиев  за имунизациите, женските и детските консултации, в което се уточнява какво да бъде с приоритет – първо са основните ваксини, после имунизациите, реимунизациите, а накрая – препоръчителните имунизации.

А на въпрос защо в самото начало на пандемията Щабът не е препоръчал тестване на контактните лица, а само на хората със симптоми, ген. Мутафчийски отговори, че въпросът е спекулативен. И има отношение към негов дълъг телефонен разговор с Петър Курумбашев. Той обаче не даде повече подробности. Припомняме, че Петър Курумбашев е член на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Като евродепутат е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (TRAN).

Facebook logo
Бъдете с нас и във