Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите във Великобритания са чакали часове да гласуват

В Лондон бяха отворени 13 секции.

Рекорден брой българи излязоха да гласуват във Великобритания. Над 16 300 наши сънародници искат да участват в избора на 45-я парламент. Тази година това ще е възможно само в 35 секции заради ограничението в Изборния кодекс. 

Въпреки отворените 13 секции в столицата на Обединеното кралство, 3 от които в посолството ни, желаещите да дадат своя вот се оказаха повече от очакваното. Най-дълга беше опашката на тези, решили да гласуват в последния момент. Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции. 

Организацията е добра, но гласоподавателите са оказаха много, затова се наложи да бъдат отворени допълнителни урни, тъй като първите са запълнени. Опашки от желаещи да гласуват има и пред секцията в Гринуич. Хората чакат по 2 часа. Хора от секциите съобщиха, че на час успяват да минат между 80 и 100 души.

В Кеймбридж изборният ден започна в 7:00 часа местно време. Секциите за гласуване са четири, а комисиите следят за нормалното протичане на изборите, както и за спазването на противоепидемичните мерки.

Изборите се провеждат в условия на локдаун, което допълнително може да създаде затруднения, въпреки уверенията, че британските власти и полицията са запознати по места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във