Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите във Великобритания настояват за изборни промени

Около 300 000 - 400 000 българи живеят във Великобритания, затова е необходимо да се отворят повече секции.

Българите във Великобритания обявиха, че настояват за фундаментални изборни промени. Организация на сънародниците ни на Острова  вече събира идеи  в социалните мрежи. Целта е да се излезе с обща петиция, в която да бъдат очертани исканията.

Очакванията им са, че получат подкрепа от сънародниците ни по цял свят. Основните им искания са да бъде премахнато ограничението от 35 секции за избори в страни извън Европейския съюз, което създаде куп неудобства и струва много на хората, които искаха да дадат вота си. Друго настояване е се помисли за електронно гласуване или  по пощата. Те настояват и да се помисли дали не може да се обособи отделен избирателен район за българските избиратели в чужбина, така че тежестта на гласовете им да е по-осезаема.

Около 300 000 - 400 000 българи живеят във Великобритания, затова е необходимо да се отворят повече секции. Великобритания като бивша страна в Европейския съюз трябва да има поне 50 - 60 секции, смятат повечето от българите, които живеят на Острова. 

Оказа се, че за да упражнят правото си на глас българите са чакали по 4 часа на опашка. Пред всички секции се виеха километрични опашки от желаещи да гласуват.  Причината е, че имаше твърде много заявления за гласуване. Имаше много хора, които трябваше да попълват заявление на място и това доведе до голямо струпване на хора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във