Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите във Валенсия излизат на протест срещу назначението на Пламен Георгиев

Българи във Валенсия подготвят протест срещу назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул. Петицията срещу изпращането на бившия шеф на антикорупционната комисия в чужбина вече е подкрепена от над 1700 души.

"Идеята за петицията беше, че досега в консулството ни винаги е имало много грамотни хора. Допреди дни не бях чувал за този човек“, заяви Пеци Петров, един от инициаторите на протеста. Той посочи, че недоволството не е провокирано от скандалите около терасата на новия консул, а от качествата, които изисква самият пост. Петров подчерта, че българската престъпност спрямо останалата в Испания е почти нулева. "Ние сме хора, които живеем и работим нормално. За какво ни е прокурор тук?", възрази той. Като администратор на различни страници в мрежата, организаторът на подписката вижда много голяма подкрепа от хората и допълни, че до този момент към недоволството на сънародниците ни няма реакция от българските институции.

Голяма част от гражданите, подкрепили петицията, са споделили и мотивите за недоволството си. Сред тях са както скандалите около имотите на Пламен Георгиев, така и практиката от политически и неаргументирани назначения в българската дипломация. "Наглостта, ненаказуемостта и некомпетентността на ръководните позиции е повече от презрителна и унизителна за гражданите на тази държава. Това е само поредният пример. Вместо подсъдим – консул", пише жена, която се подписа против назначението му във Валенсия. Според друг той не отговаря на изискванията, за да заеме този пост, защото е "компрометиран с прословутата си тераса".

Георгиев за десетина дни смени три поста. В края на юли оставката му като шеф на КПКОНПИ бе приета от парламента, а няколко дни по-късно Висшият съдебен съвет го върна на прокурорския пост. Четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия. Външното министерство мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Испания. Георгиев обаче се оказа с начално ниво на познания по испански език. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г,, той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения.

"Във Валенсия винаги сме имали много добри консули – Константин Коджабашев, Мая Стефанова, Цветелин Цолов. И очакваме отново много високо ниво на консула. Работата на консула не е само да подписва документи и да ходи на приеми. Допреди два дни нищо не бях чувал за този човек. Проверих и видях, че не владее испански – ниво А2 е много ниско”, коментира Пеци Петров. 

Според Закона за дипломатическата служба, "за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория" или, по изключение "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България". 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във