Банкеръ Weekly

Общество и политика

Българите вече могат да работят свободно в ЕС

От днес отпадат ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар. Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари.

Перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници, се посреща с безпокойство в някои страни членки. Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

Няма да има масова имиграция на румънци и българи във Великобритания, след като от днес паднат ограниченията пред тях за навлизане в британския трудов пазар, заяви държавният министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър, цитиран от британския в. "Гардиън".

Според вестника това е първата официална оценка за очаквания приток към Обединеното кралство на граждани от двете най-нови членки на ЕС. По думите на министъра този път ситуацията ще бъде различна в сравнение с тази отпреди десет години, когато десетки хиляди граждани на Полша заляха британския трудов пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във