Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите в Молдова призоваха за съхраняването на Тараклийския университет

Тараклийски университет "Григорий Цамблак" в Молдова

Българите в Молдова отправиха призив до президентите на България и Молдова Румен Радев и Мая Санду за съхраняването на Тараклийския университет. Документът беше приет единодушно на Извънредно събрание на българите в Молдова в аулата на учебното заведение. Те посочиха, че с решението си молдовските власти нарушават Споразумение между България и Молдова.

"Молим исканията и надеждите на българското етническо малцинство в страната да бъдат взети под внимание и да намерят дължим, подобаващ отговор у представителите на съответните структури, в противен случай смятаме да използваме правото си да се борим с всички легални, законни методи за съхраняване на Тараклийския държавен университет", се казва в приетия днес документ, цитиран от БТА. Той ще бъде пратен и до дипломатическата мисия на ЕС в Кишинев и други международни организации. 

С решението си да реорганизира Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", превръщайки го в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев, Министерството на образованието на Молдова забива нож в гърба на етническите българи. За това предупреждава в края на юни председателят на район Тараклия Иван Паслар.

За опасността от "претопяване" на Тараклийския държавен университет като средище на българската култура и наука в населения с етнически българи район на Молдова беше алармирано нееднократно в последните години. Изглежда, че това става факт след решението на молдовското Министерство на образованието, публикувано на 27 юни, с което се обявява "началото на най-важния процес на модернизация на университетите и на изследователската система в Република Молдова през последните години". Тя предвижда интегрирането в пет университета на институции в областта на образованието, научните изследвания и иновациите. В този смисъл Държавният университет "Григорий Цамблак" в Тараклия става част от Държавния педагогически университет "Йон Крянга" в Кишинев. Решението бе обявено дни след като Молдова получи статут на страна-кандидат за еврочленство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във