Банкеръ Daily

Кметът на британската столица

Българите в Лондон са трудолюбиви, коректни и си плащат данъците

София и Лондон ще си сътрудничат в областта на чистотата на въздуха, транспорта, сигурността. За това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Лондон Садик Хан на среща в британската столица, съобщи пресцентърът на Столична община.

Садик Хан каза, че е впечатлен от успешното развитие на проекта за софийското метро, което се разширява през последните години, както и от действията на кмета Фандъкова за справяне с проблемите с чистотата на въздуха.

Сътрудничеството на кметовете е важно за партньорството между градовете, каза Садик Хан. По думите му Лондон, Париж, Берлин, София трябва да се учим един от друг. Той даде пример с поговорката "По-добре е да използваш нещо, което работи, отколкото да измислиш нещо, което не работи" и посочи, че и София има примери, които той с удоволствие би използвал.

През последните години София се развива много бързо и проучваме опита на големите европейски столици в различните области, посочи Йорданка Фандъкова и отбеляза, че ще се радва да си сътрудничим с Лондон. Кметът Садик Хан изрази готовност за експертна помощ в различни области.

В своите политики в областта на транспорта Садик Хан сподели като важно развитието на дела на градския транспорт и намирането на баланса между различните участници в движението - пешеходци, велосипедисти и автомобили. Във връзка с чистотата на въздуха в Лондон е въведена такса център и санкции за автомобили, които замърсяват.

Кметът на Лондон сподели и идеята си за превръщането на "Оксфорд стрийт", която е най-дългата търговска улица в Европа, в пешеходна зона. За последната година преминаващите автобуси по улицата са намалели с 60 процента, уточни Садик Хан.

По време на срещата кметът на Лондон изказа благодарност на кмета на София и на българите в Лондон, които нарича лондончани и подчерта, че те са "част от нашата общност". Хан сподели, че българите в Лондон са трудолюбиви, коректни и си плащат данъците.

На срещата, състояла се в сградата на кметството в Лондон, присъстваха също Николай Стойнев, заместник-председател на Столичен общински съвет, Евгени Крусев, заместник-кмет на София по направление "Транспорт и транспортни комуникации", Владимир Данаилов - изпълнителен директор на общинската агенция, както и посланикът на България във Великобритания Константин Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във