Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите в чужбина настояват за прозрачни назначения в ресорната агенция

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина Меглена Кунева с копие до президента Росен Плевнелиев, националния омбудсман Константин Пенчев и Държавната агенция за българите в чужбина, в което поставят искания, свързани както с агенцията, така и с правата им като гласоподаватели.

Чрез писмото подписалите го 41 българи настояват ръководството на агенцията да бъде назначавано след публичен конкурс. Така те вероятно искат да избегнат нова ситуация, подобна на създалата се при назначението на приятелката на настоящия икономически министър Божидар Лукарски Ива Йорданова за зам.-председател на агенцията. Дни, след като беше назначена, тя подаде оставка.

"Смятаме, че работещите в ДАБЧ трябва да са експерти в съответната област, а не политически лица, които да бъдат назначавани на базата на тяхната партийна принадлежност - практика, която е останала от времената на Държавна сигурност", посочват те и заявяват, че като избиратели очакват да бъдат извършени необходимите промени в Закона за администрацията.

Българите в чужбина искат още ефективни наказания за виновните за създадените корупционни схеми при издаването на удостоверения за получаване на българско гражданство. Те настояват още да имат възможност да гласуват онлайн, както и да бъда създаден многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”.

Те припомнят проверката за работата на ДАБЧ, която откри редица нарушения и неспазване на закона при издаването на документи за български произход в агенцията, и настояват за "ефективни наказания на виновните независимо от мястото им в йерархията". "Замитането под килима" на този случай би показало, че в България все още няма политическа воля за реална промяна", се посочва още в писмото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във