Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите в чужбина гласуват в 293 изборни секции

Общо 293 секции за гласуване на предстоящите парламентарни избори се планира да отвори Министерството на външните работи. Прогнозата е направена на базата на броя секциите, в които преди пет години е имало една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели, съобщиха от външно министерство.

Окончателният брой секции извън страната ще бъде определен с решение на ЦИК, което трябва да бъде прието не по-късно от 13 септември. В решението ще бъдат отчетени и местата, за които в срок до 9 септември са подадени най-малко 20 заявления, ако в съответното място има дипломатическо или консулско представителство на България, или 40 заявления – в останалите случаи.

Ще бъдат отчетени и мотивираните предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства до ЦИК за местата, в които следва да бъдат образувани секции, независимо от броя подадени заявления.

Организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да отправят в срок до 9 септември предложение до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за местоположението на избирателните секции извън страната.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във