Банкеръ Daily

Румен Радев:

Българите умират не заради коронавируса, а заради управленския хаос

Президентът Румен Радев отправи поредните критики към правителството - за кризата в здравната система, за закъснелите противоепидемични мерки, които не са подкрепени с помощ за бизнеса.

"Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса при управлението на кризата", заяви пред репортери държавният глава. Той определи като "пожарни" и "закъснели"  противоепидемичните мерки и изтъкна, че те е трябва да имат и социални и икономически аспекти.

Президентът повтори и критиките си за Бюджет 2021. Според Радев той е разоряващ, а следващият кабинет ще е поставен в изключително неблагоприятна ситуация – "опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и реформи, вероятно и социални напрежения, защото при този бюджет проходите няма откъде да дойдат и социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени". Той обаче добави, че няма бъде първият български президент, наложил вето върху държавния бюджет.

Държавният глава засегна и темата с проваления опит на ГЕРБ да пишат нова конституция. "Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна", каза Радев. Той за пореден път обвини премиера Борисов, че е използвал проекта за нов основен закон, за да спечели още няколко месеца на влас, а изборите да се направят "по правилата" на ГЕРБ.

"Правителството години наред излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Резултатът го виждаме днес. Твърде късно и с огромно закъснение правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова сега изпадна в изолация“, коментира президентът ветото, което София наложи на началото на преговорите за членство на Скопие в Алианса и последвалите критики към страната ни.

Радев подчерта, че след "открит и спокоен разговор всичко, наследено от Титовия режим трябва да отпадне от македонска страна и така ще стане възможно България да позволи на Северна Македония да преговаря с ЕС, но само при договарянето на механизъм с ясни критерии, възможност за верификация и ясни измерители на постигнатия прогрес".

По линия на външната политика Радев защити решението си да не приеме назначението на бившия външен министър Даниел Митов на дипломатически пост. Той отбеляза, че принципът му е "да изпраща утвърдени доказани професионалисти от кариерата“ и нашата страна трябва да изпраща хора, които да отстояват интереса на страната.

Държавният глава присъства заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова на церемония по полагането на темелен камък на нов православен храм в София. Радев определи инициативата като пример за съвместната работа на институциите.

След церемонията президентът се срещна и с жители на район "Изгрев", които протестират с искане за изграждане на детски градини в района.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във