Банкеръ Daily

Маркет линкс:

Българите се интересуват повече от битката ГЕРБ-БСП, отколкото от евроизборите

ГЕРБ води пред БСП с малко под 4 процента в нагласите за вот на евроизборите. Това сочат данните от съвместно национално-представително проучване на bTV и Маркет Линкс.

Данните показват, че и двете водещи партии ГЕРБ и БСП успяват по сходен начин да мобилизират избирателите си, като ГЕРБ има преднина пред БСП, която е на второ място. ДПС е другата политическа сила, която със сигурност ще вкара евродепутат сочи изследването.

"Политическото пространство е наситено със скандали, така че към момента по една или друга причина евроизборите стоят отдалечени за българските граждани. Има други събития, които привличат вниманието им", заяви Добромир Живков от Маркет Линкс.

На първо място по ниско доверие е Народното събрание. Това не е изненадващо, тъй като може да се каже, че парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция, в която се определят и взимат решения в законодателството и редица решени, свързани с управлението на страната.

"За съжаление виждаме, че НС се превръща просто в един инструмент на изпълнителната власт в голяма степен", обясни той. Каквото се реши в изпълнителната власт и в коалицията, то това бива веднага ретранслирано в момента и това усещане за загуба на самостойност няма как да не повлияе върху нагласите и оценката за работата на парламента от страна на българите, добави Живков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във