Банкеръ Daily

Евростат

Българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС

Българите са сред умерените консуматори на алкохол в Европейския съюз. Това показват данните от последното проучване на  Евростат за разходите на домакинствата за алкохол в ЕС през 2016 г.

Оказва се, че българските домакинства са изразходвали около 1,6 на сто от общите си разходи за консумация на алкохолни напитки през миналата година, което е равно на средноевропейския показател. С близки до нас показатели са страни като Белгия и Великобритания, което поставя страната ни сред сравнително умерените консуматори на алкохол в ЕС.

По данни на НСИ за миналата година едно българско домакинство е консумирало средно около 60 литра бира, 5 литра вино и между 3-4 литра ракия или други концентрати. Около 30 литра средно на лице пък е била консумацията на алкохолни напитки през 2016 г. Средните годишни разходи на едно лице у нас за консумация на алкохолни напитки са варирали около 500 лева, при среден показател за ЕС от 250 евро на жител.

Според друго изследване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи всеки четвърти анкетиран българин е заявил, че употребява алкохол редовно, като броят на мъжете е бил почти 4 пъти по-голям от броят на жените, които употребяват алкохол. Същото изследване отчита, че около 80 на сто от мъжете и близо 90 на сто от жените у нас са употребявали алкохол в рамките на нормалното - под 300 милилитра на седмица.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във