Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите са разделени относно референдумите за независимост

Референдуми като този в Иракски Кюрдистан и този в Каталуния, Крим и т.н. събуждат по-скоро противоречиви реакции – 46% ги подкрепят, а други 46% се боят от перспективите, които те отварят. Това става ясно от експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“ по важните напоследък теми, проведен на 26 - 27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните. Сондажът е веднага след референдума в Иракски Кюрдистан и в навечерието на референдума в Каталуния.

Мнозинство от 85% отхвърля мнението, че Русия е заплаха за България. Специфичните исторически отношения тук казват своята дума и на този въпрос се отговаря почти автоматично.

По същия начин, цели 83% смятат, че изучаването на българския език от страна на нашите малцинства в други държави е важна тема. Въпросът беше зададен по повод смущаващите законови текстове, които ограничават изучаването на български в Украйна (донякъде сходен проблем може да се породи с полемиката дали съществува българско малцинство в Албания). Този въпрос разкри естествен автоматизъм на обществените реакции и показва, че властта трябва да обръща внимание на подобни проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във