Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите, пристигащи в Исландия - карантинирани 5 дни в хотел

Исландия въвежда за гражданите, пристигащи от "тъмно червени" или "сиви" зони, сред които е и България, 5-дневна карантина в хотел в рамките на задължителното двойно тестване, което се прави след влизане в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Мярката е в сила от 1 април 2021 г.

По информация на посолството ни в Осло, акредитирано и за Исландия, карантинните заведения ще са задължителни дори и за тези граждани, които имат адресна регистрация в Исландия.

В допълнение към новата мярка децата, които досега бяха освободени, както от тестване, така и от карантина, считано от 1 април 2021 г. ще подлежат на същите гранични мерки при влизането им в Исландия като възрастните.

Сред останалите изисквания при влизане в Исландия за български граждани са попълване на регистрационен формуляр преди пътуване, представяне на резултат от отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди отпътуване, повторен тест непосредствено при пристигане в Исландия, трети тест в края на карантинния период.

В категоризацията на исландските власти във връзка с разпространението на коронавируса България е „тъмно червена зона“ заедно с други европейски държави. Категоризацията, приета от исландското правителство, е публикувана тук.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]

Facebook logo
Бъдете с нас и във