Банкеръ Daily

"Политико"

Българите предпочитат твърдо управление и лидер, неподвластен на парламента

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от държавите в Централна и Източна Европа. Това сочи проучване, проведено в 10 страни от региона, пише "Политико".

Изследването е публикувано от базираната в Братислава неправителствена организация "Глобсек". Резултатите от него сочат, че в четири от общо 10 изследвани държави – България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от респондентите подкрепят либералната демокрация с редовни избори и мултипартийна система като най-добра форма на управление.

За страната ни данните сочат, че едва 35 на сто предпочитат либералната демокрация с редовни избори и мултипартийна система – най-нисък показател сред 10-те държави. А 45% от българите биха предпочели по-авторитарно управление – "силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори".

Качеството на демокрацията в страната обаче няма връзка с подкрепата за либералната демокрация, пишат авторите на доклада на "Глобсек".

В България 34% смятат, че западните общества и начинът им на живот са заплаха за националната идентичност и ценности.

Близо една трета от българите (31%) смятат, че Европейският съюз представлява подобна заплаха, докато 43 на сто я виждат в САЩ. Половината българи смятат, че мигрантите са такава заплаха, докато 36 процента се опасяват от сексуалните малцинства.

Едва 37% от българите имат доверие на "стандартните мейнстрийм медии" – най-нисък показател в сравнение с останалите страни. Само 38 на сто от сънародниците ни са на мнение, че медиите са по-скоро или изцяло свободни, а 55% смятат, че олигарси и силни финансови групи им въздействат.

Проучването е проведено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия сред представителна извадка от 1000 или повече респонденти във всяка страна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във